Experiența mea cu tenul sensibil și cu tendință alergică

Până nu demult, nu știam că am un ten sensibil, nu știam diferența dintre pielea sensibilă și cea cu tendință alergică și… ce să mai, până acum vreo 3 ani, eu eram convinsă că am un ten uscat, și atât (eu, avându-l, de fapt, mixt spre gras, sensibil, cu tendință alergică și foarte deshidratat). Am folosit, pentru mult mai mult timp decât mă simt confortabil să recunosc, produse complet nepotrivite pentru tipul meu de piele.

Una dintre experiențele cele mai neplăcute în ceea ce privește pielea mea sensibilă și, pe alocuri, cu tendință alergică a fost prin adolescență când, complet neinițiată în tainele îngrijirii pielii și din dorința de a avea un ten perfect, am început să folosesc tot felul de produse, care promiteau pielea perfectă. Nu știam, așa cum spuneam, ce tip de ten aveam, și nici nu se pune problema de a fi avut o rutină de îngrijire pentru îngrijirea pielii. Foloseam ce îmi pica în mână și speram să facă minuni.

Într-o dimineață, în loc de minunea mult dorită, m-am trezit având mâncărimi și roșeață la nivelul tenului. Practic, aveam fața roșie… ca o roșie în luna august. Iar asta se întâmpla prin clasa a opta; a fost un dezastru emoțional – cred că oricine a trecut prin adolescență își poate imagina drama prin care am trecut.

Mama mea mi-a recomandat, atunci, să renunț la toate produsele pe care le foloseam, și să aleg doar unul, maximum două – cele mai mai simple posibil. Nu știam, pe atunci, nimic despre pielea sensibilă și cu tendință alergică, dar acum înțeleg faptul că îmi distrusesem bariera cutanată și, pe fondul acesta al pielii sensibilizate, s-a făcut loc unei alergii la o substanță activă din vreunul dintre produsele folosite. Neavând cunoștințe în domeniu, mama mea înțelesese, totuși, baza problemei, și îmi dăduse cel mai bun sfat – de a avea o rutină de îngrijire cât mai minimalistă.

10 ani mai târziu, chiar în pragul nunții noastre (deci, pe un fond de stres constant și, probabil, cu o imunitate mai scăzută decât de obicei), timp de aproximativ 3 săptămâni, pielea din jurul ochilor îmi era roșie, uscată și aveam, în continuu, senzația că mă ținea; era aspră și deloc elastică. Mult mi-a luat să îmi dau seama ce se întâmpla. Chiar dacă trecuse mult timp de la episodul relatat anterior, învățasem noțiunile de bază despre îngrijirea pielii, aveam o rigoare și disciplină în ceea ce privește tenul… ei bine, cu toate acestea, istoria s-a repetat.

Pielea mea era, în continuare, una sensibilă – și, chiar dacă am reușit să o țin sub control atâta timp, rămânea una cu tendință alergică. Dezvoltasem, din nou, o alergie la unul dintre produsele pe care le foloseam de mult timp (care, parcă aștepta momentul și terenul propice pentru a-și face de cap – un corp slăbit de la dorința, transformată în presiune, de a organiza o petrecere de nuntă cât mai reușită).

În clasa a opta, cunoștințele erau sumare, tehnologia mult mai slab dezvoltată, produsele de îngrijire nu erau atât de complexe și eficiente ca acum, iar eu m-am ghidat după sfatul mamei (foarte bun, de altfel, pentru vremurile acelea). Acum, însă, cunoaștem o mulțime de noțiuni, avem specialiști care studiază constant tipologiile de piele și crează cele mai inovatoare remedii. Acum știm despre existența pielii sensibile și a celei cu tendință alergică, aspectele care le definesc și particularitățile lor.

Mai demult nu se știa, dar acum știm. Și ține de noi să ne folosim la maximum de tehnologia care există și de noțiunile care ne sunt atât de la îndemână. 

În ultima vreme, alergiile sunt tot mai răspândite. Poluarea, ritmul accelerat al vieții moderne, imunitatea scăzută și stresul contribuie la crearea unui mediu propice, în corpurile noastre, pentru ca alergenii să își facă loc. 1/3 oameni, la nivel global, suferă de alergii, așa că merită să tratăm cu interes acest subiect. Mai ales știind că acest număr este estimat să crească la 1/2 persoane până în 2050. Mai mult, peste 65% dintre persoanele care au alergii, au declarat că resimt și manifestări cutanate, precum: 

– 42% senzație de mâncărime;

– 38% senzație de piele ”care ține”;

– 37% senzație de usurime sau arsură.

Persoanele cu piele cu tendință alergică au nevoie de produse sigure, cu formulări minimaliste, ce nu conțin ingrediente cu potențial iritativ precum alcoolul sau parfumul. Gama Toleriane Dermallergo este concepută ținând cont exact de aceste intoleranțe și este destinată adulților cu ten reactiv, intolerant, predispus la alergii.

Eu, personal, știu ce tip de ten am. Mi-a luat ani de zile să îl cunosc, dar acum știu care sunt slăbiciunile lui și cum să îl ajut să funcționeze, în majoritatea timpului, la capacitatea lui maximă.

Așa că sfatul meu, în final, ar fi să nu faceți ca mine. Nu așteptați 10 ani pentru a vă cunoaște tenul. Documentați-vă, țineți cont de sfaturile specialiștilor, aveți încredere în produsele recomandate și îngrijiți-vă tenul așa cum merită.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.