timp de lectură: 12 minute

Acum vreo 3 ani și ceva mi-am făcut pentru prima oară o programare la o ședință de epilare definitivă. Am și onorat-o. Au urmat multe altele, de atunci – în mai multe saloane, realizate de diferiți specialiști, cu variante diferite de aparatură (am încercat și laser dioda, și IPL, depinde de salon).
Nu știam în ce mă bag, și nu exagerez absolut deloc când spun că epilarea definitivă este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-am făcut în viața mea.
Înainte de toate, trebuie să vă introduc în context. Eu am firul de păr foarte închis la culoare și gros. Dintre toate prietenele mele, pot să vă asigur că eu sunt cea mai nenorocoasă la acest capitol. Pe lângă asta, combinația dintre firul gros și pielea sensibilă a dus la tot felul de probleme și neajunsuri – iritații, foliculită, pori infectați și așa mai departe. În decursul timpului (înainte de a recurge la epilarea definitivă), am decis că epilarea convențională cu ceară era cea mai bună alegere pentru mine, dar varianta aceasta a fost, practic, răul cel mai mic – nu era absolut deloc ceva ideal, dar altceva nu puteam face. O lună calendaristică pentru mine se traducea în 3-4 ture de epilat (acasă, pentru că… cine are timp, chef și bani să meargă la salon săptămânal? – atât de des aveam nevoie de epilare, pentru a mă simți confortabil să port fustă, vara, spre exemplu), 4-5 zile de iritații și usturimi (mai ales în zona intimă), foarte puține zile de piele fină și catifelată, și un rest de lună umplut cu pori infectați, fire crescute sub piele, foliculită etc.
Cred că nu mai e nevoie de nicio justificare a alegerii de a recurge la epilarea definitivă. Acum 3 ani, așadar, am ales să încep procedura de epilare definitivă în zona inghinală și axilă, și treaba asta a fost una dintre revelațiile vieții mele. Iar faptul că până acum, timp de 2 ani de zile (după ultima ședință) am mai folosit ceara de vreo 2 ori, iar lama de maxim 4-5 ori (fără nu mai menționez de confortul pe care l-am avut în tot acest timp), m-a făcut să iau decizia de a continua procedura și în zona pielii de pe picioare. De data aceasta, am ales să merg pe mâna Ceciliei Florea de la Skin Glow.
Procedurile din trecut au fost făcute la clinici care nu dispuneau de tehnologia de acum și, cu toate astea, calitatea vieții mi s-a îmbunătățit considerabil. Iar Cecilia folosește aparatură de ultimă generație (laser cu 3 lungimi de undă – Dioda, Alexandrite și Yag), ceea ce mă face să fiu foarte încrezătoare în rezultate.
Pe scurt, epilarea definitivă, în cazul meu, a funcționat astfel (vorbesc acum de procedura din trecut, pentru că pe cea la Cecilia am început-o abia de două luni, și mi se pare de interes experiența cât de cât completă avută deja, care a dus la alegerea extinderii zonei de tratament):
- firele de păr s-au subțiat și s-au rărit deja după a treia ședință;
- din a patra ședință, programările la procedură au început să se rărească, fiindcă părul îmi creștea mult mai lent;
- deja după 6 luni, am simțit că schimbările sunt majore – chiar dacă încă aveam fire de păr vizibile, erau mult mai rare, mai subțiri și creșteau mult mai lent, așa că și porii erau mai mici și nu se mai infectau;
- după 1 an, rezultatul a fost cel dorit – firele s-au redus în proporție de aproximativ 90% (așa am aproximat eu – de fericire, aș fi zis și 100% dar, realist vorbind, mai aveam, ici-colo, fire subțiri);
- la încă 1 an după ultima ședință (după ce am născut), mă epilasem cu ceară doar o dată, înainte să nasc (aveam eu atunci sentimentul că orice aspect al vieții mele trebuie să fie perfect și sub control; și da, am aflat de la Cecilia că îngrijirea după finalizarea tratamentului se face doar prin metode care nu stimulează creșterea firelor de păr dar, pe atunci, nu știam asta)
- la 2 ani după ultima ședință, firele din zonele tratate sunt de 10 ori mai puține și mai subțiri decât erau înainte; DUPĂ 2 ANI!
Tot ce pot să spun este că sunt extrem de fericită că am luat, în primul rând, decizia de a începe această procedură acum 3 ani și ceva, dar și că am reușit să îmi fac timp să o continui și cu zona picioarelor.
Știu, însă, că există multe nedumeriri cu privire la epilarea definitivă. Și eu mi-am pus multe probleme și întrebări, la început (dar oare dacă afectează pielea? dacă există, de fapt, tot felul de efecte adverse care vor apărea doar peste zeci de ani și despre care nu avem cum să știm acum? dacă afectează organele interne?). Pot să vă spun că mie, după ce am văzut rezultatele, nu îmi mai pasă deloc despre vreo reacție adversă (dacă, cumva, prin absurd, ea ar exista) – atât de mult mi s-a îmbunătățit calitatea vieții (nu mai pierd timp umblând pe la saloane, pot merge la spa sau la piscină oricând vreau, fără stresul epilării etc.), încât pentru mine e suficient. Și, în fond, eu consider că suntem zi de zi supuși poluării, undelor radio, radiațiilor industriei de telefonie și așa mai departe – o mulțime de lucruri care ne aduc multe beneficii, dar vin și cu un preț, pe care de multe ori nu îl luăm în calcul (sau nu ne creează atât de multe semne de întrebare ca în cazul epilării definitive, spre exemplu).
Așadar, pe mine, această procedură m-a cucerit fără a mai conta dacă există, sau nu, riscuri – și, veți vedea, în cele ce urmează, că nu prea există. Dar, pentru că s-au adunat destul de multe întrebări pe instagram și pentru că știu cât de nesigură eram eu înainte de a începe, am decis să o rog pe Cecilia să îmi răspundă la cele mai frecvente dintre curiozitățile voastre.
Las, mai jos, întrebările voastre și răspunsurile ei:
1.Este epilarea definitivă sigură în timpul alăptării?
În teorie nu e specificat nimic de perioada de alăptare. Eu, ca să mă simt mai în siguranță, le recomand mămicilor să încheie perioada alăptării înainte de a începe tratamentului, mai ales din punctul de vedere al hormonilor. Aceștia sunt mult mai neechilibrați în timpul alăptării și putem avea de-a face cu fluctuații în ceea ce privește estrogenul, progesteronul și testosteronul, care pot influența creșterea firului de păr. Contraindicații sau risc de infecție nu există, tratamentul fiind non-invaziv – razele laserului nu ajung nici la vasele de sânge, cu atât mai puțin la organele interne. Tot tratamentul este superficial, realizat în primele 3 straturi ale pielii (în total, există 7 straturi).
2. Câte ședințe sunt necesare pentru a ajunge la rezultatul dorit și care este procedura de îngrijire după finalizarea tratamentului?
Eu am conceput un pachet de minim 12 ședințe, în urma experienței pe care am acumulat-o în decursul anilor. În cazul unora, pilozitatea se reduce în proporție de 80% după primele 10 ședințe, dar mai sunt și situații în care mai sunt necesare 2-3 ședințe extra. Practic, după cele 12 ședințe, eu sunt sigură că rezultatul este cel dorit și clienta va fi mulțumită. Ședințele sunt inițial lunare, iar după primele luni, tempo-ul lor devine tot mai mare, cele 12 ședințe întinzându-se pe un an și ceva.
După încheierea tratamentului, la un interval de 4-6 luni (perioadă care diferă de la o persoană la alta – în funcție de pilozitate, ritm de creștere etc.), este necesară o ședință de întreținere, pentru a distruge bulbii noi pe care îi produce corpul și pentru a păstra rezultatul la care am ajuns. Organismul nostru este viu, ceea ce înseamnă că este setat să creeze pilozitate, chiar și după ce am eliminat-o în mare proporție.
În tot timpul tratamentului se recomandă să folosim doar lama, și nicium alt fel de stimul care poate favoriza creșterea firelor de păr (ceara, epilatorul).
3. Afectează laserul capilarele sparte?
Nu există studii clinice care să arate că le afectează în vreun fel, dar medicii dermatologi recomandă să nu aplicăm tratamentul cu laser în zonele cu capilare sparte. Pielea e mult mai seisibilă în momentul în care ai de-a face cu vase capilare sparte, și nu ne dorim să sensibilizăm și mai mult acea zonă.
4. Există șanse de eliminare totală a firelor de păr blonde sau șaten deschis?
Șansele sunt foarte slabe, deoarece firele de păr foarte deschise nu conțin multă melatonină (substanța care creează colorația firului de păr), ceea ce înseamnă că laserul nu îl identifică. După tipologia nouă de lasere, putem face setările în funcție de culoarea pielii, așa că razele vor face diferența dintre piele și firele de păr, dar firele de păr deschise nu se pot elimina în totalitate.
Rezultatele cele mai bune au loc în situația în care avem de a face cu o piele foarte albă și un fir de păr închis la culoare – de aceea se și recomandă să nu ne expunem la soare în timpul perioadei de tratament.
5. Există contraindicații în cazul femeilor cu endometrioză sau fibrom uterin?
Nu există contraindicații dar, având aceste probleme de sănătate, hormonii sunt oscilanți, lucru care influențează ritmul creșterii firelor de păr. Eu recomand tratament medicamentos în timpul perioadei de epilare definitivă, tratament care să stabilizeze hormonii de creștere a firului de păr. De obicei, la femei, tot ce ține de pilozitatea facială are de-a face cu problemele părții reproductive (ovare polichistice, fibrom etc.)
6. De la ce vârstă poate fi realizată procedura?
Teoretic, de la 14 ani, dar practic, eu fac procdeura doar persoanelor de peste 18 ani. Doar cu acordul semnat al părinților, fac abstracție de la această regulă în cazuri foarte rare, când este vorba de o pilozitate excesivă.
7. Există riscul de a rămâne cu semne după procedură?
Nu. În mod normal, un laser de calitate nu lasă nici măcar pielea roșie imediat după procedură. Excepții pot avea loc când avem de-a face cu o piele foarte sensibilă, caz în care poate apărea o roșeață în prima jumătate de oră după tratament.
8. Doare?
Nu (aici pot confirma și eu). Senzația maximă pe care o poți simți, în unele zone cu piele mai sensibilă, este o căldură sau o înțepătură. Nu se compară cu durerea epilării cu ceară sau cu epilatorul. Eu pot seta, în orice caz, intensitatea laserului, iar în cazurile în care clienta simte un disconfort, se poate diminua intensitatea pe zona respectivă.
9. Ce riscuri implică – este safe sau toxic pentru organism?
Fiind un tratament non-invaziv, nu vine cu nicio contraindicație. Singura situație care poate interveni este o sensibilizare a pielii în cazul persoanelor care iau constant un anumit tratament medicamentos; tratament care, în combinațe cu laserul, poate produce arsuri de gradul 1 și 2 (arsuri foarte superficiale).
10. De ce se recomandă abia după ce ai copii?Are vreo legătură cu fertilitatea?
Nu există nicio contraindicație în acest sens și nu are nimic de-a face cu fertilitatea. Dar, ca în cazul alăptării, hormonii o pot lua razna, și e posibil să te trezești din nou cu pilozitate excesivă pe tot corpul chiar dacă, teoretic, ai încheiat tratamentul. De aceea, eu recomand să nu începi procedura de epilare definitivă dacă te afli în perioada în care știi că îți dorești sau urmează să ai copii.
Acestea fiind spuse, sper că am reușit să vă lămuresc măcar puțin în ceea ce privește epilarea definitivă. Dacă sunteți curioși, pe Cecilia o găsiți pe instagram la @skin_glow_by_cecilia_florea sau direct pe site.

