
Mergem zilnic prin oraș și ne minunăm de frumusețea clădirilor care ne înconjoară, dar ne și întristăm când vedem starea în care se află o mare parte dintre ele. De la clădiri foarte vechi, cum este Castelul Huniade, până la clădiri mai recente, Art Nouveau sau din perioada interbelică, acestea stau, în unanimitate, aproape să cadă peste noi.
Pe mine, având ocazia, norocul și răbdarea să termin facultatea de arhitectură (*insert proud meme here*), mă pasionează subiectul. Dar asta e natura studiilor pe care le-am finalizat. E și normal să îmi placă, la fel cum e, probabil, normal, ca cei din domeniul IT, de exemplu, să nu fie atât de pasionați de chestia asta ca și mine.
Doar că, pentru a contribui la calitatea orașului, e bine ca mai întâi să înțelegem câteva aspecte, să cunoaștem niște termeni și să aflăm anumite particularități ale clădirilor, podurilor și parcurilor care ne înconjoară – toate acestea având o componentă de arhitectură foarte prezentă. Trebuie să încercăm să ne cunoaștem orașul, pentru a putea sti de ce este atât de important să îl îngrijim, când putem, și să ne luptăm pentru ca el să fie tratat cum se cuvine, atunci când procesul reabilitării nu ne stă în putință.
Tur de Arhitectură a luat naștere tocmai din dorința de a aduce cât mai aproape de oameni aceste informații, pentru a îi ajuta să înțeleagă și să cunoască arhitectura și mediul construit, și implicit pentru a le stimula interesul în implicarea și utilizarea conștientă și asumată a peisajului urban local.

„Expedițiile Tur de arhitectură se concentrează asupra unor aspecte arhitecturale trecute cu vederea, dar și asupra caracteristicilor interesante ale dezvoltării urbane, încorporând vizite în locații inedite și întâlniri cu persoane deosebite, cu scopul de a obține o mai mare vizibilitate pentru subiectele respective și de a sensibiliza sfera publică, deoarece mediul construit este produsul tuturor celor care îl modelează direct (specialiști din domeniul ahitecturii) sau indirect (publicul larg) și „aparține” tuturor celor care îl utilizează. În acest sens, avem cu toții datoria morală de a fi interesați și de a acționa într-un mod conștient și responsabil față de acesta. Mediul construit reprezintă oglinda comunității care l-a creat și este un produs material, spațial și cultural al oamenilor, care necesită atenția noastră.” (Tur de Arhitectură)
Expedițiile se organizează în weekend, fiind alocate câte două zile pentru fiecare temă. Turul durează aproximativ 4 ore, și deplasarea se face de obicei pe jos, dar există și tururi (precum Orașul și apa), care implică o distanță mai lunga, iar deplasarea se face cu bicicleta. Sunt organizate, de asemenea, și expediții pentru copii, pentru că este foarte important ca ei să înțeleagă importanța mediului în care trăiesc încă de la vârste fragede – aceste tururi fiind adaptate limbajului și capacității lor de înțelegere și de concentrare.
Eu am fost până acum la două dintre aceste tururi, și îmi propun să merg la cât mai multe, pentru că, chiar și din domeniu fiind, de fiecare dată am aflat lucruri noi despre oraș, particularități și curiozități interesante. Înscrierea se face online, pentru fiecare tur în parte, (lista cu tururile aici), înscrierea deschizându-se înainte cu câteva zile. Recomandarea mea caldă este să apăsați pe butonul „abonează-te”, pentru că astfel, înainte de un tur, veți primi pe mail detalii despre el și data exactă când se deschide înscrierea. Luați în calcul faptul că locurile se ocupă foarte rapid – prima oară m-am înscris la 3 ore după deschiderea formularului și am fost direct pe un loc de așteptare (ulterior eliberându-se un loc), iar a doua oară, m-am inscris la 7.30 dimineața, la 30 de minute după deschidere, și pentru una din zile mai erau doar 7 locuri disponibile.
Acestea fiind spuse, sper că v-am trezit interesul pentru cunoașterea patrimoniului, și abia aștept să ne vedem la tur!
foto: Oana Preda, Paula Iftimescu & Photovidiu

