timp de lectură: 5 minute
După cum ați observat dacă mă urmăriți pe instagram (ceea ce vă invit să faceți), mereu am căutat cele mai diverse și interesante locuri peste tot pe unde am fost prin lume, de la munți stâncoși și foarte înalți, la lacuri turcoaz sau la camere de cazare frumos decorate și foarte cozy. Toate mă făceau să îmi doresc să văd și mai multe orașe, tări, continente noi. Dar, în mod ironic, vara asta am început să mă plimb puțin mai mult și prin România și, pentru că pofta vine mâncând, am continuat.
Am descoperit o cu totul altă latură a țării decât cea cu care eram eu obișnuită, și am fost impresionată de fiecare loc nou pe care l-am văzut. Pentru hidden gem-urile care m-au uimit plănuiesc să dedic un articol special, cu detalii despre fiecare traseu și foarte multe poze (pentru că da, chiar sunt locuri out of this world și în România, care merită toată atenția noastră). Dar momentan, pentru că m-am întors cu o energie pozitivă după escapada din weekend și chiar simțindu-mă prost pentru ignoranța cu care am tratat până acum turismul în țara noastră (dar și pentru că am primit foarte multe întrebări despre locul în care am stat), m-am hotărât să fac free advertising pentru cabana asta super drăguță – deci puteți fi siguri că sunt sinceră și vorbesc din propria mea experiență.
În primul rând, da: este o căsuță în copac. În mod evident, are și o structură separată care o susține, deci nu e chiar căsuța din desene animate, suspendată undeva la 20 de metri deasupra solului, care se sprijină pe un mesteacăn tinerel care nu se rupe niciodată. Dar totul e construit în jurul unui nuc, ceea ce o face, spun eu, o casă în copac.
Ea aflându-se pe un deal la marginea unul sat (Peșteana), face ca totul să devină destul de ușor din punctul de vedere al accesibilității. Poți ajunge cu mașina până la intrarea în curte (unde mai sunt și alte cabane din lemn, dar pe sol), iar de acolo mai ai de mers vreo 5 minute pe jos. Drumul acesta implică și scari, deci, din păcate, accesul pentru persoanele cu dizabilități nu este posibil (bine, și în interiorul ei, ca să ajungi în pat trebuie să urci pe o scară de pisică, deci toată casa în sine nu prea are cum să fie accesibilă din acest punct de vedere).
Cu toate că, din câte am observat, căsuța e făcută din materiale în mare parte reciclate (ferestre, uși etc – ceea ce eu apreciez), interiorul este superb, și este exact așa cum sunt cabanele de pe instagram la care visăm să ajungem măcar o dată în viață (sau, cel puțin eu; eu sigur visez când văd poze din astea). Totul e făcut cu bun gust și cât se poate de simplu, iar funcționalitatea (pentru o casă în copac, pe un deal, la marginea unei păduri) este îmbucurătoare.
Detaliul despre care cei mai mulți dintre voi m-au întrebat este căldura. Și răspunsul meu este: chiar a fost cald. Noi am fost săptămâna trecută (adică în octombrie), deci nu pot să știu precis care este situația iarna, când e mai frig, dar acum a fost perfect. Înăuntru este un radiator electric (pe care gazda recomandă să nu il folosim noaptea, din motive evidente), pe care noi l-am ținut pornit maxim o oră înainte de culcare. Cabana a rămas caldă până dimineață (e destul de bine izolată), și oricum, sunt o grămadă de pături și plapume extra, deci eu estimez că și pe o vreme mai rece e ok de stat în ea.
Un detaliu care este specificat în descrierea cazării, dar despre care noi nu ne-am interesat prea mult, este toaleta. Noi nu am considerat situarea toaletei afară ca fiind un impediment, dar pentru că pentru alți oameni chestia asta poate fi dificilă, cred că cel mai responsabil din partea mea este să detaliez puțin.
Wc-ul este similar cu cel de la sat, într-o cutie de lemn situată peste o groapă relativ adâncă. Plus-ul e că totul e destul de curat (pe cât de curat e posibil într-o situație ca asta), înăuntru există toate obiectele necesare (hârtie, șervețele, coș de gunoi, frunze uscate de aruncat peste etc) și, per total, spațiul nu este unul respingător. Dușul e tot afară, apa fiind conectată la un boiler care asigură apa caldă. Tot spațiul wc-chiuvetă-duș este situat la vreo 5 metri de cabană, accesul se face pe o alee iar lumina e asigurată de un bec activat de un senzor de mișcare. Mai mult decât atât, în cabană sunt și halate foarte călduroase și papuci de grădină, deci practic, totul e strategic gândit astfel încât toată experiența toaletei (fie ea și afară) să fie cât mai plăcută.
Costurile șederii în această căsuță sunt și mari și mici. Foarte mici, pentru ceea ce este și pentru experiența pe care ți-o oferă, pentru atenția la detalii de care dau dovadă gazdele, și pentru locul geografic superb în care e situată. Puțin mari, în schimb, pentru cei pentru care comfortul contează foarte mult (aici mă refer strict la toaletă, pentru că din alte puncte de vedere, comfortul este de nota 10).
Eu, personal, aș recomanda cu căldură căsuța asta din copac și m-aș bucura să se aibă cât mai mulți vizitatori, așa că vă las AICI un link cu toate detaliile.