timp de lectură: 9 minute
Pe scurt, Start-up Nation reprezintă o unealtă care ajută oamenii care au idei de afaceri, dar doar vreo 8 lei în buzunar, să și le realizeze. Eu cred că e un program foarte util pentru cei care iși doresc cu adevărat să deschidă un business, dar nu dispun de resursele necesare, pentru că face perioada de început al unei afaceri puțin mai ușoară și te ajută să faci un salt destul de mare spre succes, oricare ar fi acela pentru tine.
Povestea mea și a start-up nation-ului a început în luna aprilie a anului trecut, când am auzit prima oară în viața mea despre acest program. Data limită, după informațiile oficiale inițiale, urma peste o lună, iar eu ma gândeam că va fi destul de dificil să mă încadrez în timp. Dar tot întrebând și cerând o mulțime de informații, am decis că o să încerc. Cei care sunt în temă știu despre ce este vorba, așa că nu voi detalia toate regulile programului. Toate informațiile oficiale despre program și datele de care aveți nevoie pentru a aplica se află pe pagina Start-up nation.
Acolo nu veți găsi, însă, păreri ale celor care au aplicat pentru acest proiect, ale celor care au accesat fondurile și impresii personale și realiste despre întregul proces. Și pentru că, pentru mine ar fi fost foarte util să îmi spună cineva tot ce știu eu acum, m-am hotărât să împărtășesc informațiile pe care le am și să scriu un articol pe care m-aș fi bucurat destul de tare să am ocazia să îl citesc acum un an de zile. Păreri avizate și întregi strategii există, le poți găsi oriunde, dar sunt multe alte particularități și detalii, aparent nesemnificative, care nu sunt făcute publice, dar pe care e foarte util să le știi din timp.
Pe scurt, eu am început de la 0, cu absolut nicio informație din domeniul financiar, fără să cunosc vreo regulă sau lege, neavând niciun cunoscut pe la vreo instituție publică, dar cu hotărârea că o să fac tot ce pot ca să reușesc. Am ajuns acum la finalul procesului, după mai mult de un an în care mi s-au năruit vise, dar mi s-au și deschis o mulțime de noi orizonturi, și tot ce am acum în minte este că a meritat. Nu pot să spun că a fost greu, nu am muncit fizic, dar a fost mult și mai ales complicat, cel puțin pentru o persoană a cărei emisferă cerebrală dreaptă primează în gândire (adică având o pasiune pentru cifre și analize foarte scăzută; spre zero), ca și mine.
Mai jos, o să descriu și relatez particularitățile de care spuneam mai sus, pe care nu le găsești nicăieri pe net, pe care nu ți le spune nimeni, decât dacă știi exact ce să întrebi, dar și niște păreri personale rezultate în urma situațiilor la care am luat parte. Am început de la cele mai basic lucruri, dar am adăugat și niște informații mai detaliate, pentru cine chiar își dorește să facă asta și are nevoie de toate datele necesare.
Cine scrie proiectul?
Eu am apelat la un consultant. Proiectul poate fi scris, practic, de oricine. Chiar și tu îl poți scrie, singur. Pe site există un formular, îl poți descărca, îl completezi și aplici. Doar că nu e așa simplu. La rubricile „nume” și „prenume” e ok, dar când vine vorba de „unde te vezi peste 5 ani?” se complică puțin. Și nu pentru că nu știu ce vreau să fac peste 5 ani – știu exact ce îmi doresc și am toate planurile destul de detaliate în minte. Doar că aici intervine componenta subiectivă. Ce vor să citească oamenii care punctează proiectul? Ce aprecieză? Oare există niște exprimări cheie, ca la BAC la română, pe care trebuie să le inveți pe de rost? Nu am vrut să îmi bat capul cu chestia asta, cum nu am vrut nici să învăț toată legistația în vigoare, așa că am apelat la un consultant. Acest consultant este un om din domeniul financiar, care întreprinde o activitate perfect legală (lucru important pe care aș vrea să îl punctez, pentru că am auzit tot felul de păreri cum că ar fi ceva secret sau ilegal), și care are cunoștintă în detaliu despre toate documentele de care ai nevoie atât pentru a accesa finanțarea, cât și pentru a te descurca în toată perioada de la accesare și până în momentul decontului (care la mine a fost de aproximativ 10 luni). Pe mine m-a ajutat foarte mult decizia de a lucra cu cineva, pentru că, pe lângă scrierea proiectului, acest consultant s-a ocupat și de o grămadă de alte chestii de care eu habar nu aveam: o grămadă de termene care trebuie respectate, notificări către AIPPIMM, documente de la Registrul Comerțului, documente pe care trebuie să le întocmească sau semneze furnizorii – deci, probabil aș fi renunțat de mult fără el.
Suma maximă pentru scrierea proiectului pe care o poți deconta prin finanțarea Start-up este 8000 de ei. E foarte important de știut că banii aceștia sunt deductibili, adică îî vei primi înapoi, dar doar dacă proiectul îți este aprobat. Un impediment ar putea fi faptul că, consultantul nu începe scrierea proiectului fără să îi fie plătită prima rată (cum e, de fapt, normal). În cazul meu, prima rată a fost de 2500 de lei, bani pe care trebuie să îi ai, și pe care trebuie să îți asumi riscul că îî vei pierde dacă proiectul nu îți este aprobat. Consultatul îsi face treaba, el scrie proiectul întocmai după ceea ce îi spui tu, dar deciziile tale contează și ele (proiectul tău primind puncte în funcție de categoria la care te încadrezi, numărul de angajați pe care îi vei avea, modul în care cheltui suma totală și așa mai departe).
SRL-D și beneficiile lui
În primul rând, pentru a aplica la finanțare de tip Start-up Nation trebuie să ai o firmă (care este prima și singura ta firmă), deschisa nu mai devreme de 30 ianuarie 2017 (anul în care finanțarea de acest tip a luat naștere). Poți să optezi pentru SRL, sau SRL-D – unde „SRL” înseamnă societate cu răspundere limitată, iar „D” înseamnă debutant, adică vei avea unele beneficii pentru că, își dau seama și ei, „debutezi” în domeniu, deci nu știi prea multe. Această formă de organizare juridică, numită SRL-D, este relativ nouă, și unii spun că poți întâmpina probleme în cadrul Start-up Nation, din cauză că reglementările nu sunt complete. Ei bine, eu am ales-o din mai multe motive, și nu am întâmpinat nicio problemă până acum. Primul motiv este gratuitatea – practic ești achitat de toate costurile aferente deschiderii unei firme, iar al doilea motiv este simplificarea formalităților: mi-am făcut programare la un ghișeu de la Registrul Comerțului, unde o doamnă a întocmit absolut toate documentele necesare, fără să mai fie nevoie să merg la notar sau la alte instituții.
Banii îi primești doar la final
Un alt detaliu foarte important, care se regăsește în ghidul Start-up, dar din câte am observat, oamenii nu îl înțeleg din prima, este faptul că banii se obțin prin decontare. Suma nu îți este oferită de la început, ci tu trebuie să plătești tot ce vrei să cumperi, urmând ca apoi (după un lung proces de culegere a documentelor necesare de la toți furnizorii și de întocmire a unei cereri pentru decont), să îți primești banii înapoi. Aici intervine ajutorul și încurcătura. BCR, BT și CEC sunt băncile partenere ale programului, unde poți să aplici pentru un „credit punte”, adică un credit bancar pentru care nu trebuie să garantezi cu niciun bun (tu fiind debutant și la început de drum, ar fi și culmea să ai o casă sau altă proprietate imensă cu care să garantezi), și care are anumite particularități. Practic, banca îți dă niște bani din care tu plătești bunurile -> ulterior faci o cerere de decont -> vine un om să verifice dacă ai respectat proiectul și nu ți-ai făcut de cap cu banii -> îți primești banii de la stat -> și apoi îi poți da înapoi băncii și închei creditul. Sună foarte simplu. Aproape că aș vrea să fac asta din nou, la cât de simplu sună! Dar dacă îmi amintesc toate detaliile, îmi dau seama că nu prea e atât de simplu. Eu am apelat la BCR, dar, după cum am constatat ulterior, nu contează atât de mult la care dintre bănci mergi. Relația cu banca este, în general, una foarte foarte complicată. Ai nevoie de o infinitate de documente, care chiar când ești pe punctul de a finaliza o etapă, expiră și trebuie să faci rost de altele, proces care durează, și astfel se prelungește tot demersul până aproape de infinit. Majoritatea angajaților sunt, ca peste tot, dezinteresați, și de multe ori m-am simțit, cu tot ajutorul financiar și cu toate flyer-ele de tip „ghidul întreprinzătorului de succes”, singură. E un proces lung și costisitor pe deasupra (pentru că dobânzile și taxele extra nu sunt decontate prin Start-up, deci trebuie să le suporți tu), dar e realizabil.
Alocă-ți niște resurse financiare pentru cheltuieli neprevăzute
Că tot vorbeam de bani în plus și cheltuieli neprevăzute, trebuie să știi că vor fi o grămadă. Tu fiind debutant (așa cum se presupune că ești), tot ce vei face în primele luni de activitate a noii tale afaceri prospere va fi să te dezmeticești și să îți aduni resursele financiare și emoționale făcute terci de toată lumea în ultimul an. Oricât ai vrea, n-o să începi să produci la capacitate maximă din prima zi, și n-o să ai nici profit, probabil timp de câteva luni. Dar salariile, contribuția la stat, factura la curent și chiria spațiului în care îți desfășori activitatea va trebui să le plătești. De aceea, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că aș trata aspectul ăsta puțin diferit, și mi-aș aloca o parte din finanțare pentru cheltuielile neprevăzute ale primelor luni.
Alege firme mici ca furnizori
Asta este concluzia finală la care am ajuns după mai multe păreri formate si dezmembrate de-a lungul timpului. Văzusem eu că unele firme răspundeau foarte prompt la mailuri, și că altele chiar și peste o săptămână, dar nu am identificat motivul din prima. La un moment dat, am ales să colaborez cu o firmă mare în detrimentul uneia mici, pentru că, credeam eu, o firmă mare face foarte multe tranzacții și sigur o să fie foarte receptivi, cunoscând toate demersurile, și de asemenea, o să furnizeze foarte rapid toate documentele necesare. Ceea ce, ați ghicit, a fost e greșeală. Ce am invățat pe pielea mea este că, pentru o firmă mare, faptul că tu cumperi un obiect de, să zicem 1000 de lei, înseamnă puțin peste nimic. Ei vând zilnic înzecit, probabil, și așa că nimanui nu o să ii prea pese de termenele pe care trebuie tu să le respecți. Pentru o firmă mică în schimb, acei 1000 de lei contează, cel putin mai mult, așa că o sa fie mult mai prompți si mai dornici să te ajute. Mai mult decat atât, în cazul unei firme mici discutăm probabil de 1,2,3 oameni, deci ai o șansă foarte mare să conversezi în mod direct cu deținătorul, singura persoană din lumea asta pe care o interesează în mod real situația firmei ăleia. Într-o firmă mare sau foarte mare, vei vorbi probabil cu un angajat, de cele mai multe ori frustrat și certat cu șeful, pe care, de prea puține ori îl interesează dacă ești mulțumit sau nu de serviciile lor.
Alege să faci ceva ce îți place cu adevărat, dar pregătește-te să nu fie mereu roz
Asta e o concluzie general valabilă, nu doar pentru cei care vor să aplice pentru finanțare Start-up Nation, dar și pentru cei care vor să își deschidă o afacere și își doresc ca aceasta să aibă succes. Văd în jurul meu foarte mulți oameni care au pasiuni, dar nu sunt pregătiți să lupte pentru ceea ce își doresc. Oamenii cred că să faci ce îți place înseamnă să simți că nu mai lucrezi deloc, ceea ce e o greșeală mare, din punctul meu de vedere. Să faci ceea ce iubești implică cea mai asiduă muncă pe care o vei depune vreodată, dar tocmai faptul că ai o pasiune te va determina să nu renunți. Eu cred că, în momentul în care îți deschizi o afacere, chiar și cea mai înverșunată pasiune pe care o ai va avea de suferit și va trebui să îți demonstrezi ție însuși că ideea ta merită să nu fie lăsată de izbeliște. Și spun asta pentru că nu e nici ușor, și nici liniștitor să ai firma ta. O întreprindere personală e ca o punte ce transformă o pasiune într-o afacere. Așteptările sunt altele, țelurile se schimbă complet. Va fi dificil. Dar dacă faci ceva ce îți place, o să fii determinat să nu renunți!
TO BE CONTINUED…
Hei, ce tare ca te-am descoperit si ce inspirata ca am intrat pe blog si am scroll-uit😬 si pe mine ma bate capul sa deschid un start-up prin acest program de cateva luni, adica pornisem hotarata in directia asta pana sa inceapa pandemia, iar apoi din motive lesne de inteles am abandonat. Insa, apucasem sa discut la o societate de consultanta si oarecum m-au dat inapoi spunandu-mi ca daca vreau sa am sanse trebuie sa am un proiect care sa includa preponderent achizitii de utilaje, software-uri si in general tehnica..tu ai avut asa multe investitii de genul? Multumesc mult!!
ApreciazăApreciază
Salut!
Merci mult ❤️
Da, peste 50% din sumă am folosit-o pentru utilaje. Dar activitatea unui atelier de design vestimentar nu se poate desfasura fara acestea, deci pentru mine a fost ok, nu m-a limitat în vreun fel condiția asta :).
ApreciazăApreciază