timp de lectură: 6 minute
Așa cum unii dintre voi poate știu deja, locul în care mă poți găsi zilnic este în atelierul meu vestimentar. Îmi place la nebunie ceea ce fac, nu mă pot imagina făcând altceva și îmi dau seama pe zi ce trece că nu există bucurie mai mare decât să faci ceea ce te reprezintă și împlinește.
Dar știu, în același timp, cât de greu este să susții o afacere mică, cu toată energia din lume, dar cu resurse limitate. Cunosc toate frustrările, mi-am pus toate întrebările din lume, de la „de ce marile firme angajează minori pe care îi plătesc cu sume infime”, și până la „își pun oamenii problema sustenabilității brand-urilor pe care le susțin cumpărându-le produsele?”.
Răspunsurile nu le am încă (promit să revin îndată ce mă lămuresc și eu cum stă treaba), dar un lucru mi-e clar până acum: oamenii (sau românii, că pe restul nu i-am avut așa de mult timp aproape) apreciază produsele locale și o mare majoritate este dispusă să investească mai mult în niște business-uri în ale căror valori cred. Sunt încântați când văd – și au posibilitatea să cumpere – obiecte lucrate manual, cu grijă, și mulți români, contrar aparențelor, sunt dornici să susțină economia țării cumpărând produse locale.
Doar că, aceste produse locale sunt, pentru majoritatea, ascunse! Într-adevăr, toți prietenii mei știu ce fac eu în atelierul Roxi’s Fine Cut și sunt la curent cu toate noutățile și colecțiile mele dar, când discut cu persoane noi, prea puțină lume a auzit de atelierul meu. Și nu sunt numai eu în situația asta – suntem toți cei care deținem o mică afacere în care ne investim toate resursele, până când uităm cum ne cheamă. Pentru că suntem atât de concentrați în procesul creator, încât uităm de toate celelalte lucruri.
Inspirată de o prietenă, am decis să încerc să schimb ceva în acest sens; cu atât mai mult cu cât, apropiindu-se Crăciunul, oamenii sunt în căutare de cadouri dar, de cele mai multe ori, în grabă sau din lipsă de oferte, ajung să cumpere lucruri complet inutile, care vor ajunge aproape nefolosite. Am decis să fac, deci, un mic ghid de cumpărături de Crăciun (dar nu numai – designerii locali creează, așa cum copiii orfani mănâncă și în restul anului; așa că, să nu ne limităm bunătatea, curiozitatea și dărnicia doar la perioada sărbătorilor).
Ghidul conține creatori pe care îi cunosc personal, ale căror produse le știu (și știu și câte ore sau zile muncesc pentru ca noi, restul, să ne bucurăm de niște obiecte minunate), numai și numai din Timișoara. De ce doar din Timișoara? Pentru că iubesc orașul ăsta, și pentru că mall-ul e prea central pentru ca centrul istoric să mai poată găzdui o zona comercială mișto și affordable pentru micii întreprinzători, pentru că mi se pare că administrația locală nutrește niște valori cel puțin îndoielnice, in alt sens decât cel al susținerii cetățenilor, și pentru că, nu în ultimul rând, Timișorenii fac lucruri foarte faine!
Așadar, enjoy (and shop local):
De profesie arhitect, Adina recreaza arhitectura bijuteriei jongland cu forme, culori, volume si idei. Din mâinile ei ies niște bijuterii superbe, care au ca element principal pielea, pietrele sau perlele.
Poate ați văzut bijuteriile Anei în videoclipul Innei (mai exact, o bijuterie „îmbrăcabilă” care imită într-un mod minunat coloana vertebrală) – iar dacă nu, google it. Fiecare dintre mărgelele de nisip sunt cusute manual, una câte una, pentru ca în final să se concretizeze în bijuteriile astea frumoase!
GIRL ON THE RUN – CLAUDIA NEGULICI
Claudia este absolventă a Facultătii de Arte din Timișoara și de când o știu am tot văzut lucruri foarte frumoase la ea. Mai nou mi-a atras antenția cu aceste kimono-uri cu adevărat deosebite!
Alexandra și Maria sunt cele două fete care am lansat acest brand pe care l-am descoperit recent. Ele fac niște obiecte decorative statement din – ați ghicit – lână și beton. Abat-jour-urile din fotografie sunt preferatele mele!
De la Laura am deja câteva perechi de cercei și trebuie să vă spun că le port încontinuu! De când o știu, experimentează cu materiale și forme noi, și mereu îi iese ceva minunat.
Ollye a terminat Facultatea de Arte, specializarea ceramică, dar de câțiva ani buni s-a reorietnat spre pictură, și foarte bine a făcut! Tablourile ei sunt de-a dreptul outworldly, și mi-aș dori câte unul din fiecare! Doar că nu o să se poată, pentru că sunt unicat (!!).
Orfevru înseamnă metal și toate calitățile lui. Procesul de oxidare este sacru pentru ei, și din mâini le ies niște minunății. Pietrele pe care le aleg completează perfect frumusețea metalului, iar decorul din fotografiile lor face totul să arate feeric.
Creatoarele Maistor sunt colegele mele de la facultate, așa că le cunosc foarte bine. Fetele fac niște genți și ghiozdane foarte utile, versatile și simplu de purtat. Și credeți-mă, să faci ceva atât de fain în timp ce studiezi și arhitectura e cel puțin lăudabil!
Pe Maria poate că o știți datorită rochiilor ei absolut încântătoare. Ea lucrează cu mătase naturală și tot felul de materiale fine, și iarna asta și-a lansat prima colecție de bijuterii. Sunt placate cu aur și sunt mai mult decât îți poți dori vreodată de la o bijuterie!
Diana este avocat de meserie, dar face lucruri atât de frumoase, încât trebuie neapărat să vă uitați printre tablourile ei. Ea culege flori și plante de prin toate locurile în care ajunge, le presează, le tratează pentru a își păstra culorile și creează cu ele cele mai diafane compoziții.
Bonus: TOMBABE
Tombabe nu este un brand de creatori, dar este un loc foarte fain pe care trebuie să îl descoperiți și voi!. Fetele dau o a doua șansă lucrurilor de care alții nu mai au nevoie, și cred că ar trebui cu toții să facem chestia asta! Fă-le o vizită, sigur o să găsești ceva ce îți place!
Acestea fiind spuse, iarna asta faceți un pic mai puține drumuri la mall, și mai multe spre creatorii locali. Shop local this Christmas (and not only)!