timp de lectură: 5 minute
E un sentiment tare frumos să dăruiești persoanelor dragi cadourile pentru Crăciun potrivite și să fii sigur că le vor plăcea și că le vor fi utile. Nu mereu reușim, însă, să facem toate căutările necesare și să găsim la timp cele mai bune variante – și atunci ajungem să cumpărăm sub impulsul de moment, de cele mai multe ori, lucruri nefolositoare (not nice).
E o chestie tare sensibilă, pentru că, pe de o parte, nu le poți spune oamenilor că îți dorești lucrul X (doar celor foarte foarte apropiați; dar uneori nici lor, pentru că, în sinea ta, vrei să fii surprins și să primești, în mod miraculos, exact ce îți doreai – ceea ce rareori se întâmplă) iar, pe de altă parte, nu vrei să fii catalogat drept pretențios sau picky. Și nici nu vrei să îi pui pe oameni să umlbe prin tot orașul sau să caute tot internetul pentru ceva ce numai tu știi că există, când lor le-ar fi mult mai simplu să îți cumpere ceva ce ei cred că ți-ar plăcea.
În altă ordine de idei, aproape de fiecare dată prefer să nu iau niciun cadou dacă nu găsesc ceva ce strigă clar numele persoanelor cărora l-aș dărui, și prefer să le fac cadouri celor dragi în momente absolut normale (nu neapărat de sărbători), dacă știu că am găsit ceva ce sigur le-ar plăcea. Numai că, nu poți nici să nu iei nimic de Crăciun – asta e și o chestie împământenită: trebuie neapărat să cumpărăm lucruri, obiecte, ceva fizic și palpabil; cum ar fi să dăruim timp, iubire, emoții sau o cină fără stres și pretenții, în loc?
Ce-i drept, e mai greu de ajuns în punctul ăsta, pentru că noi încă ne bucurăm de lucruri materiale mai mult decât de sentimente și multă lume nu înțelege că ar fi la fel de fericiți și fără acel al zecelea obiect de care vor uita într-un sertar.
Așa că, pentru a le veni în ajutor celor care nu pot să se prezinte cu mâna goală la o ocazie precum Crăciunul, am câteva idei care nu implică neapărat obiecte, dar nu sunt nici ceva abstract (oamenii sigur se vor bucura de ele):
- Un voucher masaj sau la un salon de înfrumusețare
De câte ori nu le-am luat mamelor, bunicilor, soacrelor sau surorilor noastre haine, genți sau (mai rău) oale, tigăi, fiare de călcat sau aspiratoare? Motivul este bineînțeles, acela că „sigur o poartă ea cândva” sau „oricum avea nevoie”. Dar hai să nu le mai amintim de fiecare dată că nu mai au corpul din tinerețe și nu le mai stă bine cu orice sau, și mai important, hai să nu le mai amintim cât este, de fapt, de lucru într-o casă.
Fiecare femeie își dorește să se relaxeze. Din prea multă ambiție, nu toate recunosc asta, și din teama de nou, preferă să rămână în zona de confort. Dar cine nu și-ar dori o oră de masaj, unghii frumoase de sărbători, o freză care te avantajează sau, pur și simplu, o pauză de la toate lucrurile pe care, oricum, trebuie să le faci?
BeautyVille s-a deschis recent în Timișoara, iar eu îmi propun să fac pentru mine și mama o programare la pedichiură spa (dar psssst!).
2. O excursie
Știu, nu poți dărui oricui o excursie și, de fapt, în cele mai multe cazuri (presupunând faptul că alegi o companie low-cost), unul din pasageri trebuie să fii chiar tu. Așa că trebuie să îți dăruiești ție + unei persoane dragi, o excursie. Dar hai să facem un exercițiu de imaginație: te-ar bucura mai mult o vază sau o ieșire scurtă și un prânz într-un sat montan? O geacă nouă sau oportunitatea de a vizita un oraș nou? Un alt obiect prin casă, sau câteva zile petrecute cu cineva drag?
Poate fi dificil, mai ales dacă nu ai mai făcut asta. Uneori poate părea chiar imposibil – odată, mama mea n-a crezut că mergem la Paris nici când i-am spus că luasem deja biletele; iar apoi, pentru că nu se simțea confortabil cu ideea, nu a vrut să mergem până în ziua în care chiar a trebuit să plecăm! Sunt sigură că i-a fost greu, mai ales din cauza faptului că urăște să zboare, dar nu cred că a regretat vreo clipă că am mers!
Eu, la rândul meu, am primit cadou bilete de avion (de mai multe ori!), and I must day, sunt cele mai mișto cadouri ever!
3. Obiecte lucrate manual de creatorii locali
Dacă îți dorești să adaugi încă un obiect în casa persoanei pe care vrei să o suprinzi cu un cadou, asigură-te că o faci în mod conștient, că materialele produselor pe care le cumperi sunt atent alese și prietenoase cu mediul și mai ales, că susții un brand local. E foarte posibil să fiu subiectivă (n-am cum altfel, îmi petrec aproape toată ziua la atelier), dar trebuie să menționez faptul că este foarte fain, dar și al naibii de greu să faci ce facem noi, micii antreprenori, iar numai cu susținerea cumpărătorilor putem să continuăm și să evoluăm. Nu sunt absurdă, și eu cumpăr de la marile magazine uneori, dar dacă investești cu 1% mai multă energie în căutări, vei afla că aproape tot ce avem nevoie se produce și în România, și astfel susținem economia locală, contribuim la reducerea numărului de oameni cu inițiativă care se mută în altă țară și, nu în ultiul rând, ne mândrim cu ceva românesc.
În acest sens, pentru cei din Timișoara am câteva recomandări concrete:
- evenimentul de SLOW GIFTING pe care l-am gândit tocmai în scopul de a veni în ajutor persoanelor care nu au apucat încă să cumpere cadouri, pentru că știu că e nasol să ajungi în situația de a cumpăra ceva inutil sub impulsul și graba de moment – o să fim patru creatoare (slow-fashion, accesorii din ceramică și lut polimeric și genți & borsete) și pregătim lucruri faine, speciale pentru Crăciun;
- Christmas fair & kind – târg caritabil, tot cu brand-uri locale, dar care are ca scop strângerea de fonduri pentru Asociatia Acasa in Banat (proiecte sociale de renovare si consolidare a caselor unor familii nevoiase, proiectul Color the Village – Festivalul Faptelor Bune, proiectul Tara Morilor de Apa)
4. Obiecte care amintesc sau surprind momente
Tot din categoria obiecte, unele dintre preferatele mele sunt cele care trezesc emoții. Cel mai mult îmi place când am timp să cotrobăi cu familia prin fotografii de demult – mereu durează ore în șir și se lasă cu povești tare faine!
În era digitală, surprindem în imagini absolut fiecare moment, dar e tot mai greu să avem fotografii care rămân peste ani (noroc cu instagram-ul, că altfel, cu fiecare telefon stricat, aș pierde câțiva ani din viața mea în imagini).
Câteva idei de cadouri de acest fel ar putea fi:
- o cameră foto instantă (eu am un Fuji instax mini de care sunt tare mulțumită)
- o ramă foto (oldschool sau digitală)
- albume foto cu diverse teme: cei de la PhotoGo au niște variante foarte drăguțe de template-uri de albume foto la prețuri accesibile.
Nu în ultimul rând, cel mai important lucru este ca, indiferent ce anume alegem să dăruim, să fim atenți la deșeurile pe care le producem odată cu surprizele noastre de Crăciun (și cu orice altă ocazie). De cele mai multe ori, împachetatul se face pe fugă, pentru că nu ne mai gândim și la asta, așa că luăm prima pungă sau folie care ne atrage atenția și uite așa, am mai adăugat o bucată de deșeu pe această planetă. Sunt foarte multe alternative (chiar cei de la RETIM au pornit o inițiativă de acest gen), dacă ne dorim și (din nou) dacă investim cu 1% mai multă energie în acest lucru:
- ziare (pot arăta chiar mișto)
- ambalaje vechi (chiar și dacă sunt de plastic) pe care, în loc să le arunci, le refolosești – tot e mai bine decât un plastic nou
- panglici și fundițe textile (din bumbac ar fi ideal) sau din sfoară în loc de cele de plastic – se găsesc la orice mercerie
- elemente naturale, care se degradează singură în natură, în loc de elemente procesate din plastic sau alte materiale
Acestea fiind spuse, știu că nu va fi ușor; știu că obiceiurile deja formate se schimbă mai greu, și mai știu că e mult mai simplu să dai o fugă până la mall sau să comanzi ceva de pe un site, decât să petreci foarte mult timp gândindu-te la ce ai putea dărui. Dar, chiar și dacă ideile mele nu ți se potrivesc, încearcă să faci un exercițiu de empatie și să alegi ceva ce ți-ar plăcea și ție să primești – cu cât pui mai mult suflet, cu atât cresc șansele ca cei apropiați ție să se bucure cu adevărat de ceea ce primesc!