timp de lectură: 3 minute
Treaba-i clară – n-am putut să mă obișnuiesc nicicum cu acea baie gălbuie, banală și total neîncăpătoare pe care o aveam când ne-am mutat, așa că a trebuit să fac ceva în privința asta. Pe principiul „ori accepți, ori faci ceva ca să schimbi situația”, am ales să nu mă mai plâng și să încep șantierul. A durat cam un an să începem pentru că că nu ne-am prea grăbit, încă un an ca să finalizăm lucrarea pentru că am făcut mobila la comandă, am zugrăvit pereții și am vopsit faianța cu vopsea specială pe care a trebuit să o căutăm și testăm puțin înainte, și încă un an până să mă învrednicesc să fac niște poze faine și să vă arăt ce a ieșit – așa că iată cei 3 ani de când locuim aici, puși în timeline-ul băii.
De ieșit, a ieșit foarte bine – sunt bucuroasă că am putut transforma o încăpere minusculă într-un spațiu destul de fain, așa că aș vrea să descriu toate schimbările pe care le-am făcut, în speranța că o să vă ajute.
Ce am folosit:
- vopsea lavabilă
- vopsea Oskar pentru faianță
- oglindă de la Dedeman
- aplică foarte industrială (cred că e pentru săli de sport sau hale de lucru) de la Dedeman
- bară cu cârlige de la Ikea
- mobilă făcută la comandă
- chiuvetă și baterie de la Dedeman
- o bucată de piele și șuruburi + șaibe pentru mânere handmade
- bonus: scaununl făcut în cadrul unuia dintre cele mai faine proiecte din facultate, din anul 6.
Cea mai challenging acțiune a fost aceea de a vopsi faianța: a trebuit să o șlefuim bine-bine, să o degresăm, să curățăm toare resturile de silicon din colțuri (nici să nu încercați să vopsiți peste – nu prinde absolut deloc) și să aplicăm vreo 4 straturi de vopsea, cu ajutorul unei role mici. Restul pașilor (zugrăvit și montat de chestii) au fost relativ simpli, iar oricine se pricepe să facă diverse chestii prin casă, se va pricepe și la modificarea băii, zic eu.
Practic, așa arăta înainte:
Iar așa arată după:
Păreri după un an de când această baie funcționează în forma finală:
- corpul de mobilă făcut la comandă este cea mai bună alegere pentru baia aceasta și, cred eu, pentru absolut orice baie; niciodată nu mi-au plăcut corpurile acelea mici speciale pentru chiuvetă, care se găsesc la toate magazinele de construcții și în care încap cel mult o sticlă de spirt și două lavete – iar acum mi s-a confirmat că nici practice nu sunt
- vopseaua pentru faianță rezistă foarte bine, chiar și în mediul umed din baie, mai puțin la duș; dușul nostru este o incintă închisă de 1 metru pătrat, unde pe jos rămâne, de cele mai multe ori, apă, așa că există zone (repet, doar la duș) unde vopseaua a sărit; ca și părere, dacă ar fi să fac din nou lucrarea asta știind detaliile pe care le știu acum, aș face-o exact la fel, doar evitând zonele de maximă umiditate și unde stă apa pentru mai mult timp
- cu toate că arată foarte bine, cred că acum aș opta pentru un bazin de chiuvetă încastrat în blat; cu toate că ar fi poate puțin mai dificil de montat, am impresia că cel pe care l-am ales noi facilitează scurgerea apei prin jurul lui – practic, trebuie mereu să avem o lavetă ca să ștergem apa (asta nu-i așa de grav, pentru că oricum curăț baia în fiecare zi, dar e o chestie pe care m-am gândit că ar fi bine să o știți)
Hey, arata foarte fain. Cum se mentine vopseaua pe faianta?
ApreciazăApreciază
Merci! Foarte bine! Chiar mi-ai dat ideea să fac un update la postare, acum că au trecut câțiva ani de atunci. În toată baia arată încă impecabil, mai puțin în duș, unde rămâne umezeală foarte mare și în unele locuri s-a decojit (nu a fost o idee bună să o folosim și acolo).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna ziua.Cum ati rezolvat problema decojirii pe zona de dus?Tocmai am terminat de vopsit faianta in baie si in zona de dus nu prea pare ca se usuca.multumesc.
ApreciazăApreciază
Bună! Dusul l-am uscat foarte bine și am șlefuit faianța, pentru a adera vopseaua. A ținut bine cam un an, după care a început să se decojească (noi avem duș închis, e umed mai mereu). Planul pentru următoarea perioadă este să îl refacem cu o vopsea emailată, sperăm să reziste mai bine.
ApreciazăApreciază